Water besparen in huis: 9 tips op een rijtje


Een heerlijk warm bad na een drukke werkdag, een verkwikkende douche na het sporten of een snelle afwas met de hand. Je staat er wellicht niet bij stil hoeveel water je op een dag verbruikt. Dit is niet goed voor het milieu en ook niet voor je portemonnee. Hoe kan je een hoge waterfactuur voorkomen? Hoe kan je water besparen in huis? Wij geven je graag negen tips!

1. Water besparen in huis: een douche in plaats van een bad

Wil je water besparen in huis? Dan raden we je aan om een douche te nemen in plaats van een bad. Tijdens het douchen verbruik je ongeveer 75 liter water. Hierbij gaan we ervan uit dat je vijf minuten doucht aan 15 liter water per minuut. Wanneer je een bad neemt, verbruik je bijna het dubbele. In een gemiddeld bad kan namelijk zo’n 130 liter water. Best schrikken hè? Hoe ontspannend een bad ook mag zijn, je neemt dus beter een douche als je wilt besparen op water.

2. Besparen op water: douche een minuut minder lang

Het lijkt misschien niet veel, maar door een minuut minder lang te douchen dan normaal kan je op jaarbasis flink wat geld besparen. Heb je geen klok in de badkamer? Geen probleem, je kunt hiervoor ook de timer op je smartphone gebruiken. Je stelt gewoon het aantal minuten in en als de tijd voorbij is, gaat er een alarm af en stap je uit de douche. 

3. Gebruik een waterbesparende douchekop

Je kunt ook water besparen door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Deze douchekop verbruikt tot 20% minder water dan een standaard exemplaar. En dat terwijl het douchecomfort gewoon hetzelfde blijft. De douchekop geeft namelijk hetzelfde lekkere douchegevoel en toch bespaar je aardig wat water.

4. Laat de kraan niet lopen

Sommige mensen hebben de slechte gewoonte om altijd de kraan te laten lopen, ook als ze even geen water nodig hebben. Best zonde, want zo gaat er veel water verloren waar je niets aan hebt terwijl je er wel voor betaald. Als je wilt besparen op je waterfactuur doe je er dus goed aan om de kraan altijd dicht te draaien tijdens het tanden poetsen en afwassen (zie puntje 6). Let er ook goed op dat de kraan niet lekt. Met een lekkende kraan gaat er heel wat water verloren. Als je een lekkende kraan hebt, laat deze dan zo snel mogelijk repareren. 

5. Vang het koude water op

Het kan natuurlijk even duren tot je warm water hebt, maar ook hier hebben we een handige tip voor. Je hoeft het koude water namelijk niet verloren te laten gaan. Je kunt dit water opvangen in een gieter om later de kamerplanten water mee te geven. Ook kan je het koude water opvangen in een waterkoker om later nog te gebruiken. 

6. Wat is goedkoopste: vaatwasser of met de hand afwassen?

Wanneer je veel afwas hebt is een vaatwasser erg handig, maar dit apparaat gebruikt natuurlijk ook veel water. Als je van plan bent om een vaatwasser te kopen, kies dan voor een energiezuinig A +++ label om geld te besparen. Zorg ook dat de vaatwasser goed gevuld is alvorens je hem aan zet. Voor drie borden en vijf lepels is het niet de moeite om de vaatwasser aan te zetten. 

Afwassen met de hand is goedkoper, maar dan moet je de kraan natuurlijk niet onnodig laten lopen. Vul altijd de spoelbak(ken) en was en spoel niet af met de kraan open. Ook doe je beter één grote afwas op het eind van de dag in plaats van drie kleine afwassen om te besparen op water. 

7. Was kleding op 30 of 40 graden

Sommige mensen hebben de gewoonte om veel te wassen op 90 graden, terwijl dat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Beddengoed en handdoeken mag je gerust op 60 graden wassen zodat alle bacteriën goed gedood worden. Dit is trouwens ook goed voor het schoonmaken van je wasmachine! 

Kleding kan je prima op 30 of 40 graden wassen. Vlekken op kleding kan je op voorhand behandelen voordat je ze in de wasmachine stopt zodat je het niet op een hoge temperatuur hoeft te wassen. Zorg er ook altijd voor dat je voldoende was hebt om je wasmachine te vullen. Een half gevulde wastrommel verbruikt net zo veel water als een volle, terwijl er minder kleding wordt gewassen.

8. Gebruik regenwater

In Nederland valt de regen met bakken uit de lucht. Regenwater krijg je gratis en voor niets, waarom zou je er dan geen gebruik van maken? Plaats een regenton in de tuin en gebruik het regenwater om je bloemen en planten water te geven, om te dweilen of om je auto mee schoon te maken. In tuincentra vind je een ruim assortiment aan regentonnen. 

9. Was je auto met een emmer water

Een laatste tip om water te besparen is om je auto te wassen met een emmer water. Een tuinslang mag dan ontzettend handig zijn, maar heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel water je hiermee verbruikt? Als je de volgende keer van plan bent om je auto te wassen, kan je het dus beter op de ouderwetse manier doen!

Zo, dit zijn negen tips om water te besparen in huis. Door deze tips toe te passen, kan je jouw waterfactuur flink verlagen. Lees hier nog meer tips om jouw energieverbruik te verminderen!

You may also like

Comments are closed here.