Hoe installeer je een buisventilator?
In een toilet badkamer is een goede ventilatie erg belangrijk. Het wordt daar namelijk erg warm en er komt veel vocht vrij. Daarnaast is het een wat kleinere ruimte waar dit vocht nergens heen kan. Het raam in een badkamer is vaak niet groot, waardoor het lang duurt voor de warmte uit de ruimte is. Daarnaast gaan de meesten van ons in de winter niet met het raam open douchen, want dan is het zo koud als je je staat af te drogen. De beste oplossing hiervoor is een buisventilator.
Voor grote en kleine ruimtes
De buisventilator is de meest gebruikte ventilator en kan gebruikt worden voor kleine én grote ruimtes. Dit soort ventilatoren zijn vele malen sterker dan bijvoorbeeld een gewone badkamerventilator. Vooral in ruimtes waar veel luchtweerstand overbrugt moet worden is een buisventilator dé oplossing.
Tussen twee ventilatiebuizen
Een buisventilator bouw je in tussen twee ventilatiebuizen. Groot pluspunt hiervan is dat de motor die de ventilator aandrijft niet in de ruimte hangt waar de lucht geventileerd moet worden, maar bijvoorbeeld op de zolder of in het plafond. Een buisventilator kan zowel horizontaal (door bijvoorbeeld een muur) als verticaal (bijvoorbeeld door het dak) geplaatst worden. Het beste kun je vaste ventilatie buizen gebruiken om de ventilator tussen te plaatsen, flexibele buizen geven meer weerstand.
Zorg voor meerdere afzuigpunten
Omdat buisventilatoren zoveel capaciteit hebben, kun je het beste meerdere afzuigpunten in de ruimte maken. Hierdoor wordt de lucht over meerdere roosters verdeeld, waardoor je optimaal gebruik maakt van de ventilator en de luchtverplaatsing minder geluid maakt.
Dikkere buizen
Om de luchtweerstand te verminderen, zoals hierboven beschreven, kun je het beste de aansluiting van de ventilator bevestigen aan een buis die minimaal één maat groter is, aan beide kanten van de ventilator. Als je buisventilator dus een aansluiting heeft van bijvoorbeeld 100 mm, zorg dan dat het hele buizen traject 125 mm is.
Zorg dat je nog bij de ventilator kan
Zorg bij het installeren van de ventilator dat deze op een plek komt te hangen waar je erbij kunt, zodat je deze goed kunt schoonhouden, maar ook eventueel onderhoud kunt plegen als dit nodig is. Als de ventilator helemaal is ingebouwd, dan wordt het een fikse klus om erbij te kunnen, en dat zal toch af en toe moeten.
Goede, veilige aansluiting
Aangezien de ventilator vaak wordt gebruikt voor vochtige ruimtes, moet je zorgen dat de elektriciteitsaansluitingen veilig worden aangelegd, zeker als die naar een schakelaar lopen. Uiteraard kun je ook een stekker aan de ventilator maken, die je in het stopcontact steekt als hij aan moet. Voordeel hiervan is dat je dan overal bij kunt in het geval dat er iets met de elektriciteit is.
Luchtroosters als laatste installeren
Zorg dat de uitgangen gelijk komen te liggen met de muur of plafond en installeer helemaal als laatste de afzuigventielen en roosters. Door deze roosters kun je de sterkte van het afzuigen regelen. Zorg dat het afzuigpunt dat het dichtst bij de bron van het vocht het sterkste is. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de condens die van het warme douchewater komt direct af wordt gezogen.
Comments are closed here.