Dit moet je weten over zonnepanelen
Waar het vroeger nog opviel als er ergens zonnepanelen op een dak lagen, is dat nu de normaalste zaak van de wereld. Subsidies en lagere prijzen van panelen hebben het mogelijk gemaakt dat veel mensen in deze schone vorm van energie zijn gestapt, sommigen voor het milieu, anderen voor de lagere kosten. Door nieuwe ontwikkelingen wordt het rendement ook steeds beter en de panelen gaan langer en langer mee. Als je je erin gaat verdiepen valt het echter op dat de prijs van zonnepanelen onderling nogal kan verschillen, net als de levensduur. Moet je nu Greenchoice zonnepanelen kopen, of toch van een ander merk? Hieronder lees je alles waar je rekening mee moet houden als je zonnepanelen gaat aanschaffen.
Verschillende financiële subsidies en voordelen bij de aanschaf van zonnepanelen
De introductie van de zonnepanelen is de afgelopen 10 jaar behoorlijk snel gegaan, doordat er een aantal subsidies waren die het erg interessant maakten, vooral voor grootgebruikers zoals bedrijven. Ondertussen zijn die subsidies afgeschaft. In plaats daarvan zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.
De voordelen van zonnepanelen
Wanneer we kijken naar de laatste trends op het gebied van interieur, zien we dat ook duurzaamheid steeds vaker wordt in huis, denk aan meubels van duurzame materialen, hergebruik, maar ook duurzame energie speelt hierbij een rol. Als jij voor je huishouding zonnepanelen hebt voor de energie die je gebruikt, dan is er voor het opwekken van die energie weinig milieuvervuiling en ben je niet meer afhankelijk van een energieleverancier. Sterker nog, als jij genoeg energie kunt opwekken, kun je die terug verkopen aan die leverancier. Waar het een aantal jaar geleden nog erg duur was om zonnepanelen te (laten) installeren, worden zonnepanelen met de dag goedkoper en beter.
Wat zijn de aanschafkosten?
Waar de terugverdienperiode jaren geleden wel 10 jaar kon zijn, verdien je nu de aangeschafte zonnepanelen al binnen vijf tot zes jaar terug. De verbeterde techniek zorgt ervoor dat het nog steeds voordeliger wordt om zonnepanelen aan te schaffen. Waar bestaan die aanschafkosten eigenlijk uit:
-de panelen zelf
-de aansluiting op het stroomnet inclusief de omvormer
-de installatie van de panelen (arbeidskosten)
-de vergunning en de subsidie
Een gemiddelde installatie met 12 zonnepanelen kost rond de €5000. Dit verdien je in ongeveer 6-7 jaar terug. De terugverdientijd kun je nog verkorten door btw terug te vragen.
De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie. In principe is elk aantal panelen mogelijk, maar minder dan 6 panelen laten installeren is relatief duur.
Een zonne-installatie bestaat uit:
– Zonnepanelen
– Omvormer
– Bij voorkeur een monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden (meestal inbegrepen bij de omvormer).
Let bij de aanschaf goed op de garantie op de zonnepanelen, maar ook op de omvormer. En vergeet de installatiegarantie niet. En controleer bij wie je terecht kunt als er problemen zijn. Kies voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt.
Prijs van energie gaat waarschijnlijk omhoog
Een andere reden dat zonnepanelen interessant zijn, is het feit dat velen verwachten dat de prijs van energie de komende jaren zal stijgen. Dit maakt de terugverdientijd nog korter. Daarnaast zullen nieuwe zonnepanelen een steeds hogere opbrengst hebben en zullen de materiaalkosten verder dalen.
De prijzen per aanbieder kunnen nogal verschillen, alhoewel de concurrentie en de vele aanbieders ervoor hebben gezorgd dat die prijzen nergens meer hoog zijn. Toch doe je er verstandig aan om verschillende aanbieders in jouw regio te vergelijken. Kijk dan ook zeker bij kleinere aanbieders, omdat die tegenwoordig heel interessante pakketten hebben voor de particulier die graag zelf zijn stroom wil opwekken.
Comments are closed here.