zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen huren of kopen?


Wanneer je zonnepanelen op het dak van je woning of bedrijfspand laat installeren, dan staat één ding sowieso vast: je ontlast hiermee het milieu behoorlijk. Bij het opwekken van eigen elektriciteit via zonnepanelen wordt immers geen CO2 uitgestoten. Dit is dan ook de schoonste manier om aan elektriciteit te geraken. En dat door middel van de zon, een onuitputtelijke energiebron!

Als je interesse hebt in zonnepanelen, heb je verder echter wel heel wat te kiezen. Zo zul je de knoop moeten doorhakken of je je zonnepanelen gaat huren of kopen. Beide mogelijkheden brengen hun eigen voor- en nadelen teweeg. Lees verder om te weten welke factoren meespelen in jouw keuze.

De initiële kosten

Het aanschaffen van zonnepanelen met bijbehorende apparatuur en attributen mag nog zo’n veelbelovende investering zijn, de directe kosten voor zonnepanelen zijn aanzienlijk. Wanneer deze kosten een te grote investering op dit moment is, dan is het huren van zonnepanelen een uitstekend alternatief. Je betaalt dan waarschijnlijk elke maand een vast bedrag. Bij veel verhuurders kun je er vervolgens later voor kiezen de zonnepanelen alsnog te kopen.

De keuze voor het soort zonnepanelen

Een potentieel nadeel van het huren van zonnepanelen is dat je lang niet altijd zelf kunt kiezen welk type zonnepanelen je wilt. Je zult het dan moeten doen met de zonnepanelen die de verhuurder levert. Deze verhuurder is dan immers de eigenaar van de panelen. Als je je zonnepanelen daarentegen zelf koopt, dan kun deze beslissing uiteraard wel zelf maken.

Reparaties en reiniging

Het eigenaarschap van de zonnepanelen brengt meer voor- en nadelen met zich mee. Zo kun je de verantwoordelijkheid die je over de panelen hebt alleen al als voordeel, maar ook juist als nadeel zien. Wat niet gunstig is aan het eigenaarschap is dat je eventuele kosten voor een reparatie of een schoonmaakbeurt zelf moet betalen. Als huurder van zonnepanelen heb je deze kostenpost niet. Wel moet hierbij aangetekend worden dat zonnepanelen onderhoudsvriendelijk zijn en niet snel kapot gaan.

Het vervangen van de omvormer

Zonnepanelen gaan gemiddeld tussen de twintig en de dertig jaar mee. Voor de omvormer geldt dat helaas (nog) niet, deze heeft een levensduur van zo’n tien tot vijftien jaar. Wanneer de omvormer vervangen moet worden, dan is het de eigenaar van de zonnepanelen die hiervoor moet betalen. Als huurder zou je je deze kostenpost dus mooi besparen.

Andere financiële aspecten

Als koper van zonnepanelen moet je je niet verkijken op de prijs die hier in beginsel voor staat. Zo is het mogelijk dat je via je gemeente een subsidie kunt krijgen over deze aanschafkosten. Ook kun je de over de zonnepanelen berekende en betaalde btw terugvragen via de belastingdienst. Deze financiële voordelen heb je als huurder niet. Dat geldt ook voor de waarde van je woning als geheel. Heb je de zonnepanelen gekocht, dan stijgt de waarde van je huis ook meteen. Als huurder heb je dat voordeel helaas niet.

You may also like

Comments are closed here.