Stappenplan bij de aanleg van steenkorven als afscheidingen


Steenkorven worden meer en meer toegepast als afscheiding van de tuin. Ze zijn heel praktisch en eenvoudig in het onderhoud, terwijl het uiterlijk net karakteristiek is. Ga je steenkorven kopen, let dan wel op het stappenplan van de aanleg, dan koop je zeker het juiste product voor bij jouw tuinontwerp. Wij leggen je graag uit waar je in het bijzonder moet op letten.

Steenkorven als afscheiding

Steenkorven vormen een boeiende afscheiding, waarin veel karakteristieken van je tuin samenkomen. Steenkorven combineren tegenstrijdige eigenschappen en dat maakt ze erg aantrekkelijk. De korven zijn hoekig, maar de stenen liggen er in een losse samenhang binnen, dat is een eerste contrast; tuinontwerpers waarderen deze overgang van los, natuurlijk, „wild” naar hoekig, industrieel, „stedelijk”, de afscheiding krijgt hierdoor echt een betekenis mee, al zal niet iedere tuinliefhebber zo ver gaan in de interpretatie.

De losse stenen die het vallen wordt belet door de korf, het is ook een beeld dat je misschien wel kent van de Ardennen, waar langs wegen en spoorlijnen vaak slimme constructies van netten en kooien werden opgezet om te voorkomen dat stenen de baan op rollen. Voor in de steenkorf zou je ook stenen kunnen gebruiken die herinneren aan de stenen in de Ardennen

Steenkorven kunnen heel goed in verschillende hoogtes worden opgesteld, als traptreden op een steile helling. Ook dan ga je weer contrasten aanbrengen, de diagonale lijn van de helling tegen de horizontale en verticale, hoekige lijnen van de steenkorven. Voorwaarde voor dit effect is vanzelfsprekend wel dat je tuin zo’n hoogteverschil heeft, wat niet voor iedere Vlaming evident is. De illusie van hoogteverschil kan ook in een vlakke tuin worden aangebracht met behulp van steenkorven als afscheiding.

Steenkorven aanleggen stap voor stap

Steenkorven zijn geliefd omdat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Ook de aanleg ervan is relatief eenvoudig, maar er zijn toch wel enkele zaken om mee rekening te houden. Het gewicht van de korven vereist een fundering en dikwijls wordt ook gekozen voor extra ondersteuning van de korven zelf. Het opbouwen van de kooien waar de stenen ingaan is gemakkelijk, het vullen van de korven vooral een zaak van kracht en geduld.

Fundering voor steenkorven

Er gaan heel wat stenen in de steenkorven! Het gewicht ervan is dan ook niet te onderschatten, de korven oefenen merkelijk druk uit op de bodem. Een bodem van zachte aarde gaat dan ook niet werken, je zult moeten zorgen voor een fundering. De bodem kan worden verstevigd met zand of gruis. Zorg voor een effen bodem die overal in gelijke mate stevig is, zo voorkom je dat de steenkorven gaan verzakken. Afhankelijk van de grootte van de steenkorf is een fundering in beton aan te raden om verzakking tegen te gaan. Zo kan je verankeren in de stabiele betonbodem zodat de steenkorven niet omwaaien. 

Ondersteuning met palen of buizen

Op een goede bodem kun je de steenkorven los plaatsen, wat vaak voldoende gaat zijn, maar om zeker te zijn kiezen veel tuinbezitters ervoor om de constructie verder te ondersteunen met palen of buizen. Hiermee verklein je de kans op verzakkingen. De korven komen terecht in een solide structuur van palen en rusten op een egale, stevige ondergrond.

Steenkorven plaatsen

Eens de onderliggende structuur op punt is kun je de steenkorven beginnen plaatsen. Dat gaat normaal gezien weinig problemen opleveren, moderne steenkorven zijn grotendeels prefab en kunnen dus zonder moeite worden geplaatst. Het is als met de blokken spelen, horen we tuinbezitters er wel eens over zeggen, al moet je er wel wat meer kracht voor hebben.

Korven vullen en afsluiten

Kracht ga je ook kunnen gebruiken wanneer je de blokken vult met stenen. Kracht – of geduld, want wie niet zo sterk is, zal er gewoon langer voor nodig hebben. De stenen zorgen ervoor dat de korven zwaar worden en in de grond drukken, de constructie wordt eens de stenen aanwezig zijn echt sterk en stevig. De korven worden vervolgens afgesloten met de bovenstukken, een bovennet of kunnen open worden gelaten. Afwerking kan dan ook gepersonaliseerd worden. De afscheiding is nu voltooid.

Onze tips voor steenkorven als afscheiding

Het stappenplan maakt het opbouwen van een afscheiding van steenkorven overzichtelijk; moeilijk is het niet, zoals je hebt kunnen lezen. Ons belangrijkste advies is toch wel: fundeer. Een afscheiding die verzakt, dat is natuurlijk niet wenselijk. Verder is het aangeraden om voor een goed tuinontwerp te kiezen, zodat je de bijzondere eigenschappen van steenkorven ook wel effectief benut. Hoogteverschillen en passende materialen maken de afscheiding van steenkorven een verrijking voor je tuin. Weinig onderhoud, veel effect – zo zien we dat toch het liefst? 

You may also like

Comments are closed here.