Wat te doen als je plant slap hangt?
Ben jij ook zo gek op kamerplanten? Ze kunnen je interieur enorm opfleuren, maar in ruil daarvoor vragen ze wel enige zorg en onderhoud. Heb jij niet zo’n groene vingers en zie je regelmatig een plant slap hangen? Niet getreurd, want soms valt die plant nog te redden. Met onderstaande tips kom je erachter of je groene vriend nog te redden valt. Daarnaast vertellen we hoe je jouw kamerplant een tweede leven kunt geven.
Plant hangt slap
Soms heb je een haat-liefdeverhouding met je kamerplant. Planten vrolijken jou en je huis op, maar ze kunnen je ook veel zorgen geven. Vooral als je groene vriend ineens slap hangt. Hoe weet je nu of je plant echt dood is of dat hij nog te redden valt?
Waarom gaat een plant hangen?
1) Uitgedroogde plant
Over het algemeen zijn er twee mogelijke oorzaken waarom een plant gaat hangen: je geeft hem te veel of te weinig water. Heeft je groene vriend te weinig water gekregen en is hij uitgedroogd? Dan zijn de bladeren waarschijnlijk bruin en droog. Meestal komen bruine, verschrompelde blaadjes niet meer tot leven. Je kunt ze daarom het best allemaal van de plant afhalen en dan kijken hoeveel groen er nog overblijft.
Controleer ook even de takjes en stam van de plant of deze niet verwelkt zijn. Als die er nog stevig uitzien, dan is er nog hoop! Door de plant veel en regelmatig water te geven, kan je hem nog redden. Zijn de takjes slap? Dan kan je deze beter ook wegplukken.
Het is nooit met zekerheid te zeggen of de wortels en overgebleven stam weer tot leven komen, maar het is wel mogelijk. Zelfs als je een groot deel van de plant verwijdert en enkel een stukje stam boven de potgrond uit laat steken. Als het een geliefde kamerplant is, is het zeker de moeite waard om te proberen.
2) Verdronken plant
Het omgekeerde kan dus ook: dat je juist te enthousiast geweest bent met water geven. Wat moet je doen als je plant teveel water heeft gehad? Check je plant weer van kop tot teen en verwijder alle blaadjes die duidelijk niet meer tot leven komen. Of beter gezegd: wanneer deze erg vergeeld of verslapt zijn. Plaats de kamerplant vervolgens op een lichte plek zodat de natte bodem de kans krijgt om sneller op te drogen.
Een andere mogelijkheid is om de plant te verpotten en er op die manier meer droge aarde bij te voegen. Dit is wel een risico want je plant kan er zo slecht aan toe zijn dat hij de verhuizing naar een nieuwe pot niet overleeft. Kijk tijdens het verpotten goed naar de wortels. Als deze nat en slap zijn, net zoals de blaadjes, is de kans groot dat ze aan het rotten zijn. Het wordt dan heel moeilijk om je groene vriend nog te redden. Je kunt wel proberen om hem ongeveer drie weken in droge potgrond te zetten en te kijken of het dan beter gaat.
Plantenasiel
Zie je het niet meer zitten met je kamerplant? Uiteraard kan je hem dan begraven bij het groenafval. Maar weet dat je jouw plant ook een tweede leven kunt geven door hem naar het plantenasiel te brengen. In sommige steden heb je namelijk zo’n plantenasiel waar je jouw kamerplanten heen kunt brengen. Daar lappen ze de planten weer op en bieden ze hen een tweede thuis aan. En hé, wellicht zie je iets moois om weer mee naar huis te nemen zodat die lege plek op de vensterbank opnieuw is gevuld!
Lees ook: Makkelijke kamerplanten voor beginners
Comments are closed here.