Alle voordelen van glasvezel internet op een rijtje
Of we nu online winkelen, videochatten met vrienden en familie of thuiswerken, we hebben internet nodig dat betrouwbaar en snel is. Er zijn grote stappen gemaakt vanaf de dagen tijd dat we inbelinternet hadden en naar DSL gingen en van daaruit uiteindelijk naar kabelinternet. Glasvezel internet is relatief nieuw en komt nu beschikbaar voor huishoudens in het hele land. Maar wat zijn de voordelen van glasvezel internet en is het de moeite waard om hierop over te stappen?
Wat is glasvezel internet?
Glasvezel internet is een breedbandverbinding waarbij gebruik wordt gemaakt van glasvezelkabels. Kleine optische vezels vormen deze kabels. Licht verzendt informatie langs deze kabels en verplaatst gegevens met ongelooflijk hoge snelheden. Omdat de glasvezels zo snel gegevens kunnen verzenden, leidt dit tot een krachtig internet netwerk met hoge bandbreedte en lagere latentie. Dit laatste is hoe lang het duurt voordat een signaal van jouw computer naar een andere gaat en terug is. Glasvezel internet is betrouwbaar en snel vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor een glasvezel abonnement.
Betrouwbaarheid
Er is niets frustrerender dan een film die niet lekker loopt, of een online game verliezen door een vertraging op een kritiek moment in het spel. Het is nog erger als je helemaal niet online kunt vanwege signaalverlies. Met de recente toename van thuiswerken en de opkomst van online gamen van de afgelopen jaren, is een betrouwbare en snelle internetverbinding belangrijker dan ooit. Met glasvezel internet hoef je je geen zorgen te maken dat je de verbinding verliest.
Glasvezel vs kabel
Kabelinternet gebruikt hetzelfde type kabel als kabel tv gebruikt, ook wel ‘coaxkabel’ genoemd. Deze kabels kunnen bestaan uit koperdraden of soms een combinatie van glasvezel en koper. Ze verzenden gegevens met behulp van elektrische signalen en kunnen kwetsbaar zijn voor onstabiele omstandigheden, zoals bliksem. Deze kabels zijn buigzamer dan glasvezelkabels. Hoewel ze flexibel zijn, zijn deze kabels vatbaar voor spanning en buiging, wat leidt tot breuken, signaalverlies en storingen.
Glasvezelkabels daarentegen zijn gemaakt van glas, dat bestand is tegen elektrische interferentie, waardoor ze ongevoelig zijn voor zware weersomstandigheden. Als er water in de kabel komt, wordt het signaal niet aangetast zoals bij een koperen coaxkabel. Dat betekent minder uitval en minder signaalverlies, wat resulteert in een betrouwbare internetverbinding.
Glasvezel is snel
Snellere data betekent sneller internet. Dit is nog een van de voordelen van glasvezel internet. Glasvezelkabels verzenden gegevens met behulp van lichtpulsen (tot ongeveer 70% van de lichtsnelheid). Het kan symmetrische download- en uploadsnelheden tot 940 Megabits per seconde leveren via een bekabelde verbinding met de router of modem. Een inbelverbinding bereikt een gemiddelde snelheid van slechts 0,05 Mbps voor downloads en uploads.
Hoewel je je misschien minder zorgen maakt over de uploadsnelheid van het internet, zijn er verschillende situaties die maken dat een hogere uploadsnelheid een belangrijk voordeel is van glasvezel internet. Met uploadsnelheden die overeenkomen met de downloadsnelheden, kan glasvezel internet snel zijn bij data-intensieve upload behoeften, zoals livestreaming. Als je bijvoorbeeld vanuit huis werkt, maken hoge uploadsnelheden het versturen van grote gegevensbestanden ook efficiënter.
Als we het hebben over internetsnelheid, moeten we het ook hebben over bandbreedte, die kan namelijk omlaag gaan als te veel apparaten proberen verbinding met internet te maken. Lage bandbreedte beïnvloedt de internetsnelheid, en –ervaring. Maar met glasvezel internet is er een hogere bandbreedte, waardoor meerdere apparaten makkelijk tegelijkertijd kunnen streamen, gamen, back-uppen van gegevens of grote bestanden verzenden en ontvangen met minder gegevens vertragingen.
Zelfs als je alleen woont, is een hogere bandbreedte belangrijk vanwege de toename van slimme apparaten en de extra belasting die ze kunnen leggen op een netwerk. Apparaten die internet gebruiken, zoals smart-tv’s, slimme luidsprekers en virtuele assistenten, kunnen allemaal bijdragen aan lagere snelheden. Met glasvezel internet creëer je het ultieme slimme huis zonder in te leveren op internetsnelheid of betrouwbaarheid!
Comments are closed here.