Dit is waarom een groen dak zo populair is
Planten op je dak… oké dit klinkt misschien niet meteen als een must have, maar vergis je niet: steeds meer mensen kiezen voor een sedumdak. De vraag waarom groen daken zo in populariteit toenemen, kan de SedumSpecialist dan ook eenvoudig beantwoorden. Een groen dak is duurzaam, milieuvriendelijk en biedt fantastische voordelen. Dit artikel overtuigd je dan ook graag waarom sedum ook op jouw dak thuishoort!
Wat is een groendak?
Een groendak is een dak waar een bepaald soort vegetatie op groeit. Dit kunnen grassen kruiden of vetplanten zijn, maar de beplanting kan ook bestaan uit heide of duinplanten. Met een groendak bescherm je je dak tegen erosie, breng je een extra isolatielaag aan en zorg je voor een betere afvoer van regenwater. Naast dat de plantjes een prachtig uitzicht bieden, hebben ze ook nog eens een luchtzuiverende werking. Met een dak vol sedum werk je dus automatisch mee aan een groene toekomst voor mens en klimaat.
Nu vraag je je misschien af, of jouw dak wel geschikt is voor een groendak. In principe zijn vrijwel alle schuurtjes, blokhutjes en tuinhuisjes geschikt voor een sedum dak. Zeker als ze een plat dak hebben, zijn ze binnen no-time om te toveren tot groene paradijsjes. Twijfel je? Gebruik dan de vuistregel: kun je lopen op je dak, dan kan je dak ook een groendak dragen.
Je kunt grofweg kiezen uit twee soorten groen daken: intensieve en extensieve groen daken. Een intensief groendak vergt veel onderhoud en aandacht. Op dit soort daken zie je ook veelal begroeiing die je gewoon in je tuin hebt staan en worden daarom ook wel daktuinen genoemd. Extensieve groen daken daarentegen kun je vooral hun gang laten gaan. Met 1 à 2 keer per jaar wat liefde en aandacht zul je zien dat jouw groendak er het hele jaar lang mooi bij ligt.
De voordelen van een groendak
Dat je met een groendak een mooie groene omgeving creëert moge duidelijk zijn. Maar een dak vol sedum heeft veel meer te bieden dan alleen maar dat.
Natuurlijk duurzaam
De planten kunnen de levensduur van je dak verdubbelen en in sommige gevallen zelfs verdrievoudigen. Dit tot wel 60 jaar of nog langer. Een groendak beschermt je dak namelijk tegen weersomstandigheden als zon, wind, regen en temperatuurwisselingen. Hierdoor kun je je investering binnen ongeveer 8 tot 21 jaar terugverdienen.
Een verbeterde luchtkwaliteit
Een verbeterde luchtkwaliteit, hoe dan? Eigenlijk is het heel logisch. Planten nemen CO₂ op. Met een dak vol actieve sedumplantjes draag je hier dus extra aan bij. Naast CO₂ nemen groene daken ook stikstofoxiden, fijnstof en andere schadelijke stoffen op. Zo creëer je een prettig leefmilieu, niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Dit is een van de redenen waarom steeds meer gemeenten kiezen voor sedumdak subsidie. Maar daarover later meer.
De beste isolatie
Een sedumdak werkt perfect als isolatie. Oké, vrijwel ieder dak is geïsoleerd, maar met een groen dak is het effect nóg groter. ’s Zomers zul je bijvoorbeeld merken dat er minder energie nodig is om de kamer direct onder het dak te koelen. Afhankelijk van de hoeveelheid plantjes die je op je dak hebt, kan de energiebehoefte wel met 25% afnemen. Bijkomend voordeel, een groendak werkt als geluidsbarrière rondom je woning. Handig wanneer je aan een drukke straat woont, bij een tram/trein overweg of in de buurt bij een vliegveld. Of simpelweg als het regent.
Beter voor je zonnepanelen
Stijgen de temperaturen ver boven de 25°C, dan verstoort dit de werking van je zonnepanelen. En met een steeds warmer wordend klimaat in ons land komt het niet als een verrassing dat onze daken ook steeds warmer worden. Doordat een groen dak de omgevingstemperatuur koeler houdt en zo de optimale werktemperatuur van de zonnepanelen niet wordt overschreden, werken de panelen perfect en heb je geen rendementsverlies.
Subsidie op jouw groendak
Een sedumdak draagt dus bij aan een beter milieu. Punt. Steeds meer gemeenten zien dan ook in dat het hebben van een groendak niet alleen een mooi aangezicht is voor de stad, maar ook het nodige steentje bijdraagt aan de natuur. Veel gemeenten besteden daarom meer aandacht aan duurzame maatregelen en hierbij hoor het aanbieden van een subsidie voor jouw groendak. Zo’n groen dak subsidie kan wel oplopen tot wel 50% van de totale kosten! Het kan dus flink wat voordeel opleveren om een subsidie aan te vragen voor jouw sedumdak en die van buurtbewoners. Ja, in veel gevallen is het mogelijk om samen met je buren of VvE een
subsidieaanvraag in te dienen. Dit wordt juist gestimuleerd. Zo houd je zelf meer tijd, geld en energie over en kan de gemeente in rap tempo de wijk vergroenen. Bekijk daarom altijd of het in jouw gemeente mogelijk is om samen te werken.
Een groen dak wat voor jou?
Weinig onderhoud, direct een groen resultaat én bijdragen aan een beter milieu, dat klinkt toch ideaal? Dat vinden wij ook! Heb je vragen over groen daken, over hoe je een subsidie aanvraag moet indienen of welk type groendak het beste bij jou past? Het team van de SedumSpecialist staat voor je klaar.
Comments are closed here.