4 aandachtspunten voor een sauna voor thuis

Een sauna voor thuis: 4 aandachtspunten


Niets is heerlijker dan thuiskomen en te relaxen in je eigen sauna. Een half uurtje niets doen en je lichaam en geest de nodige rust gunnen. Het klinkt wellicht als een luxueuze droom, maar de kans is groot dat jij ook een sauna in je huis kunt zetten. Je moet er alleen de nodige ruimte voor hebben, maar verder is een sauna (laten) plaatsen niet zo moeilijk. 

De meeste sauna’s worden in kant-en-klare bouwpakketten geleverd en hebben alleen een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. De meer complexe sauna’s laat je best aan een professional over. Wat het ook mag zijn, in de zoektocht naar een sauna voor thuis zijn er vier aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

1. Waar zet je de sauna voor thuis?

In principe kan je overal een sauna zetten, mits je er voldoende ruimte voor hebt. Je hebt meestal wel een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Het is aangeraden om de sauna zo dicht mogelijk bij je badkamer te zetten zodat je je daarna kunt afspoelen. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte genoeg verlucht kan worden. 

een sauna thuis

Als je voor een sauna in huis gaat, kan je naast de gekende houten sauna’s ook kiezen voor kunststof sauna’s. Deze hebben langs de binnenkant een houten bekleding, maar niet aan de buitenkant. Dit heeft als voordeel dat hij perfect in ieder interieur geplaatst kan worden.

Heb je binnen geen plek? Dan kan je kiezen voor een buitensauna. Een sauna voor buiten is iets duurder dan een binnen variant, maar hij is wel een echte eyecatcher in je tuin! In een buitensauna worden de houten wanden, die bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden, goed geïsoleerd om de binnenwarmte tegen te houden. En als je buiten stapt, koel je direct af. Handig meegenomen!

2. Welke soort sauna kopen?

De bekendste sauna is de Finse sauna, die opgebouwd is uit stevige houtsoorten die tegen de hitte kunnen. Dikwijls wordt er verwarmd met een kacheltje en kolen. Daarnaast heb je de infraroodsauna, een cabine waar infraroodstralen je lichaam verwarmen. Hieronder noemen we de belangrijkste verschillen op, maar uiteraard is het vooral een kwestie van smaak en beleving waardoor je ofwel voor een Finse sauna of een infraroodsauna kiest.

aandachtspunten voor een sauna voor thuis

De temperatuur: in een infraroodsauna schommelt de temperatuur tussen de 45°C en 80 °C. Bij een Finse sauna ligt dit een stuk hoger, namelijk tussen de 70°C en 90°C. 

De lucht: in een Finse sauna wordt de lucht in de sauna verwarmd, terwijl een infraroodsauna vooral gerichte stralingswarmte afgeeft, rechtstreeks naar je lichaam.

Opwarmingstijd: een Finse sauna heeft even tijd nodig om op te warmen, maar een infraroodsauna is direct gebruiksklaar.

Kan je niet kiezen? Geen zorgen. Je kunt ook perfect een Finse sauna met een infrarood sauna combineren. Op die manier kan je altijd kiezen waar je zin in hebt!

3. Droog of nat?

Deze vraag komt wellicht vreemd over, maar je kunt ook werkelijk kiezen tussen een droge en een vochtige sauna. Bij een vochtige sauna is de luchtvochtigheid zeer hoog. Er is bijvoorbeeld een Turkse sauna met een luchtvochtigheid van rond de 100°C. Omwille van het verbrand gevaar ligt de temperatuur wel niet hoger dan 45°C. Een vochtige sauna reinigt je huid én geeft je lichaam de nodige energie.

Bij een droge sauna is de luchtvochtigheid laag, soms zelfs maar 5°C! Hierdoor kan de temperatuur direct de hoogte in worden gejaagd. In deze sauna’s krijg je vaker last van ademhalingsproblemen, maar ze hebben wel meer effect op je lichaam. Dikwijls gaat het om de typische Finse sauna’s waar er water over de stenen wordt gegoten. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur en luchtvochtigheid flink omhoog gaan. 

Onder de droge sauna valt ook de infraroodsauna, waarbij de warmtestralen inwerken op je spieren voor een volledige ontspanning. Heerlijk na een lange werkdag!

Een sauna voor thuis

4. De kachel

Tenslotte is het belangrijk om na te denken over hoe je de sauna gaat verwarmen. Je kunt kiezen voor elektrische kachels waarbij de saunastenen verwarmd worden. Op deze stenen kan je tijdens de saunasessie water gieten om de temperatuur en luchtvochtigheid omhoog te krikken. Echter zijn sommige sauna’s te groot om zomaar op het elektriciteitsnet aan te sluiten, waardoor je de hulp van een elektricien nodig hebt.

Hetzelfde geldt voor gasverbruik. Kijk goed wat de capaciteit van de sauna is zodat je de juiste voorbereidingen kunt treffen. Een derde mogelijkheid is een houtkachel, maar deze wordt sterk afgeraden vanwege de veiligheidsnormen. Als je er toch voor kiest, bijvoorbeeld bij een buitensauna, dan is een goede ventilatie zeer belangrijk. Zo kan je het risico op CO vergiftiging uitsluiten.

You may also like

Comments are closed here.