Efficiënt hout stoken, hoe doe je dat?
Niets zo retro als hout stoken in de openhaard of houtkachel. Wegdromen naar vervlogen tijden terwijl je kijkt naar het vlammenspel en luistert naar het knisperend haardvuur. De authentieke geur van het hout doet de rest. Je wilt dat openhaardhout natuurlijk zo optimaal mogelijk gebruiken. Efficiënt hout stoken, hoe doe je dat? Wat moet je wel en niet doen?
Hout moet schoon en droog zijn
Wil je efficiënt stoken dan is het heel belangrijk om schoon en droog hout met een vochtpercentage van maximaal 15 tot 20% te gebruiken. Een kachel die is gevuld met vies of vochtig hout, zal niet goed branden. Uiteindelijk merk je dat ook in je portemonnee, want een slecht brandende kachel of open haard is niet zuinig en veroorzaakt op termijn de nodige schade aan je kachel, rookkanaal en schoorsteen.
- Schoon stoken betekent dat je geen hout moet gebruiken waar verfresten op zitten. Ook hout waar plastic, lijm of soortgelijke materialen aankleven, horen niet in je houtkachel of open haard thuis. Dacht je misschien goedkoop uit te zijn door het hout van je onlangs afgebroken tuinhuisje te gaan stoken, dan heb je het dus helemaal mis. De schadelijke stoffen die daarbij vrijkomen, zijn allesbehalve bevorderlijk voor de gezondheid en ook je rookkanaal en de schoorsteen zijn er geen liefhebber van.
- Wil je droog stoken dan heeft het gebruik van hout dat je zelf hebt gekapt zo zijn nadelen. Het is vaak nog nat en het duurt langer dan je denkt voordat dit hout een vochtigheidsgraad heeft bereikt van onder de 20 procent. Dat kan wel twee jaar duren. Kun je dat geduld opbrengen, dan zou het een optie kunnen zijn om zelf je hout te verzamelen. Doe je echter het nog vochtige hout te vroeg in de haard dan zul je er weinig plezier aan beleven. Het zorgt voor veel rook en fijnstof uit de schoorsteen waar jezelf, maar ook je buren niet blij van zullen worden. Bovendien heeft je openhaard of houtkachel er onder te lijden. Al met al kun je dat niet echt een efficiënte manier van hout stoken noemen.
Meer rendement met professioneel gedroogd hout
Zelf hout bij elkaar sprokkelen is dus niet zo’n goede optie. Bewerkt hout gebruiken, is zelfs helemaal verkeerd. Veel beter kun je investeren in haardhout dat op een deskundige wijze en volgens moderne technieken is gedroogd. Wanneer je besluit om een palet met bijvoorbeeld berken- of essenhout aan te schaffen, dan wil je daar natuurlijk zo veel mogelijk plezier van hebben. Het is dan ook de kunst om dit hout op een goede en efficiënte manier te laten branden.
Belangrijke tips om efficiënt hout te stoken
- Steek het hout van de bovenkant aan. Dit wordt wel de Zwitserse manier van stoken genoemd. Hierbij worden de blokken hout op elkaar gestapeld met daar bovenop twee lagen aanmaakhout en daartussen de aanmaakblokjes. Deze manier van bovenaf i.p.v. onderaf stoken, zorgt voor minder rook en een zo volledig mogelijke verbranding van de houtblokken.
- Zorg dat het hout blijft branden. Dit is belangrijk want zolang er vuur is, is er geen rook. Is er sprake van rustige, gele vlammen dan ben je goed aan het stoken. Oranje vlammen en donkere rook uit de schoorsteen zijn een teken dat het met de verbranding van het hout niet goed zit. Beweeg het hout af en toe zodat er zuurstof vrijkomt. Ook kun je met behulp van een blaaspijp het vuur aanwakkeren. Zorg voor een goede ventilatie.
Comments are closed here.