Help, mijn wasmachine stinkt: 5 tips op een rijtje
Heb jij een stinkende wasmachine? Wat vervelend! Wanneer je aan een wasmachine denkt, denk je aan schone en frisse was. Niet aan de muffe, vieze geur die uit de wasmachine komt. Helaas gebeurt het vaker dan je zou willen, een wasmachine die stinkt. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je wasmachine weer helemaal schoon en fris te krijgen. Wij zetten vijf tips op een rijtje voor je!
Wat is de oorzaak van een stinkende wasmachine?
Wanneer je wasmachine stinkt is het belangrijk om te achterhalen waar de vieze geur vandaan komt. Vaak is de boosdoener vetluis, een zeepbacterie die ontstaat wanneer er wasmiddel achterblijft in het zeepbakje en de rubberen rand. Deze bacterie ontstaat onder andere wanneer er vaak op temperaturen van 40 graden wordt gewassen. De wasmachine wordt zo niet heet genoeg om al het wasmiddel op te lossen waardoor er teveel restjes achterblijven. Het resultaat? Een stinkende wasmachine!
Tips tegen een stinkende wasmachine
1) Draai een kookwas op 90 graden
Was jij ook vaak op 40 graden? Als je wasmachine stinkt is het een goed idee om minstens één keer per maand een kookwas te draaien zonder wasgoed op 90 graden. Voeg ook natuurazijn toe in plaats van wasmiddel. Giet gerust een hele fles natuurazijn in de lege trommel. Hierdoor komen kalkresten los en worden bacteriën verwijderd. Daarna zal je wasmachine weer schoon en fris ruiken. Laat na iedere wasbeurt (ook na de kookwas) het deurtje openstaan. Zo kan het vocht beter verdampen, is er een betere ventilatie en wordt de kans op schimmel kleiner.
2) Maak de rubberen rand van de wasmachine schoon
De rubberen rand van de wasmachine schoonmaken is iets wat veel mensen vergeten, terwijl dit net heel belangrijk is voor een goede hygiëne. In de rubberen rand schuilt namelijk vetluis, waarover we je al eerder hebben verteld. Die vetluis zorgt ervoor dat je wasmachine stinkt. Maak er een gewoonte van om de rubberen rand na iedere wasbeurt schoon te maken. Je kan dit doen met een doek, keukenpapier of toiletpapier. Zie je een grijze aanslag? Goed zo, dat is de vetluis!
3) Maak het zeepbakje van de wasmachine schoon
Ook het zeepbakje mag regelmatig worden schoongemaakt, hier blijven namelijk vaak aangekoekte zeepresten achter. Door het zeepbakje schoon te maken, verklein je het risico op vetluis en een muffe, vieze geur in je frisgewassen kleding. Het zeepbakje van de wasmachine schoonmaken, hoe doe je dat? Haal het bakje uit de wasmachine en laat het meedraaien in de vaatwasser. Als je geen vaatwasser hebt, kan je het ook prima schoonmaken door te borstelen met heet water en afwasmiddel. Laat het bakje vervolgens goed drogen vooraleer je het weer in de wasmachine stopt, zo krijgen bacteriën geen kans.
4) Controleer en vervang het filter
Controleer en vervang het filter van de wasmachine regelmatig. Er kunnen namelijk veel restjes in de filter blijven zitten waardoor het afvalwater moeilijker bij de afvoer kan komen. Deze filter zit verstopt achter een klepje, aan de voorzijde van de wasmachine. Plaats een lege kom onder het filter, open het klepje, laat de wasmachine leeglopen en verwijder voorzichtig het filter. De grijze aanslag op het filter spoel je makkelijk weg met warm water onder de kraan. Vervolgens plaats je de schone filter terug en sluit je het klepje.
5) Gebruik niet teveel wasmiddel
Om je wasmachine na het schoonmaken langer schoon te houden is het belangrijk dat je niet teveel wasmiddel gebruikt. Vaak zit er een doseerdop of doseerschepje bij het wasmiddel, maak daar dan ook gebruik van. Minder wasmiddel gebruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar dus ook voor je portemonnee én je wasmachine. Gebruik liever ook vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder omdat deze makkelijker af te breken is in lage temperaturen. Bye bye stinkende wasmachine, hallo frisse was!
Comments are closed here.