Thuis relaxen? Maak je eigen meditatieruimte in huis
Iedereen zit ‘s avonds samen rond de eettafel om te dineren. Je slaapkamer is een oase van rust om een goede nachtrust te bevorderen. Net zoals eten en slapen verdient mediteren zijn eigen plekje in huis, een ruimte die specifiek bedoeld is voor mindfulness en ontspanning. Met deze tips maak je je eigen meditatieruimte in huis. Zo kan je thuis heerlijk relaxen!
1. Meditatieruimte in huis: kies een kamer waar je je gelukkig voelt
Misschien heb je een klein huis en kan je slechts een deel van een kamer voor meditatie gebruiken. Of misschien heb je geluk om een hele kamer tot je beschikking te hebben die je kunt gebruiken om te mediteren. Hoe dan ook, in een meditatieruimte moet je je gelukkig voelen. Een donkere kamer waarin je veel lawaai van buitenaf hoort is allesbehalve rustgevend. Hoe meer privacy de ruimte biedt, hoe beter! Een meditatieruimte kan zich ook prima buitenshuis bevinden, bijvoorbeeld in de tuin, op een balkon of in een tuinhuis.
2. Voorkom rommel in je meditatieruimte
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, en dat geldt ook voor je meditatieruimte. Om te voorkomen dat je tijdens het mediteren constant afgeleid wordt, is het belangrijk dat er geen rommel rondslingert. Om die reden is je thuiskantoor geen goede plek om te mediteren vanwege alle papieren en to do lijstjes die daar liggen. Dat zal je alleen maar stress bezorgen.
3. Breng de natuur in huis
Meditatie draait om één worden met de natuur dus het is wel belangrijk als je dat goed kan in de natuur. Echter staat het weer in Nederland niet altijd toe om buiten te mediteren. Daarnaast beschikt niet iedereen over een rustgevende tuin. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn want je kunt de natuur gewoon in huis brengen! Dat kan met kamerplanten, wierook of met geurkaarsen (eucalyptus of lavendel). Een schilderij van het strand of de zee werkt ook zeer ontspannend.
4. Zorg voor de juiste sfeer met meditatiemuziek
Niet iedereen heeft muziek nodig om te ontspannen, maar het kan je wel goed helpen. Vooral wanneer je in een druk of lawaaierig huis woont, kan muziek deze afleiding weghalen. Zoek bijvoorbeeld naar meditatiemuziek op Spotify, daar vind je genoeg afspeellijsten.
5. Geef je meditatieruimte een persoonlijke touch
Deze ruimte is een plek voor jezelf en dat mag je ook duidelijk terugzien. Breng daarom objecten in de ruimte waar jij je gelukkig bij voelt. Denk bijvoorbeeld aan geurkaarsen, persoonlijke foto’s, inspirerende quotes, een kunstwerk of schilderij. Hierbij is het zoeken van een balans belangrijk. Een kale ruimte is niet ontspannend, maar een te drukke en overvolle kamer evenmin.
6. Zorg voor frisse lucht
Is jouw meditatieruimte buiten? Dan zit je natuurlijk prima met je zuurstofgehalte, maar als je binnen mediteert is dit wel een aandachtspuntje. Een te warme kamer werkt niet bevorderlijk voor je geest, terwijl een frisse ruimte je hersenen juist activeert. Zorg daarom voor een goede ventilatie.
7. Regel het licht
Tenslotte is het juiste licht enorm belangrijk in deze ruimte. Licht kan soms best storend zijn. Tijdens het mediteren wil je misschien liever het licht dimmen, terwijl je bij actieve yoga juist weer iets meer licht zou willen. Het is dan ook handig om het licht regelbaar te maken in de ruimte. Dat kan met gordijnen of met een dimmer. Dit laatste is vooral handig bij onnatuurlijk licht.
Zo, dit zijn een aantal tips voor het inrichten van een eigen meditatieruimte in huis. Meditatie gaat om jezelf en niet om de sociale wereld om je heen. Neem dus even een break van je telefoon, computer of tablet en pak dat momentje voor jezelf. Digitale apparaten horen niet thuis in een meditatieruimte. Wij wensen je alvast veel plezier met mediteren!
Comments are closed here.