Tuininspiratie: Met deze tips maak je een lichtplan voor je tuin
De tuin achter je woning en/of de voortuin goed en stijlvol verlichten heeft diverse voordelen. Niet alleen staat een fraaie verlichte tuin elegant en gezellig, ook is een tuin die van efficiënte verlichting voorzien is, een stuk veiliger voor jezelf en je huisgenoten cq. buren. Mocht je ’s avonds door de tuin willen lopen, dan heb je minder kans op ongelukken. En fijn is ook dat onverlaten, zoals inbrekers en vandalen, een grondige afkeer hebben van tuinen die verlicht zijn. Genoeg redenen dus om te kiezen voor inspirerende tuinverlichting dus. Maar hoe pak je dit soort projecten precies aan? Het begint allemaal met een goed plan opstellen: een zogenoemd lichtplan. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een gedegen en goed werkend lichtplan kunt opstellen en ten uitvoer kunt brengen.
1. Maak een ontwerp
De eerste stap is zorgen dat je een goed ontwerp van de tuin hebt. Wellicht kun je gebruikmaken van de ontwerptekening die je eerder voor je tuin hebt gemaakt of gebruikt. Heb je deze niet, maak dan zelf een tuinschets op de juiste schaal, waarin precies staat aangegeven waar zich wat bevindt. Teken op het ontwerp de struiken, bomen, het gazon, het tuinterras, het schuurtjes en/of tuinhuis precies in, op schaal. Zo heb je een duidelijk totaaloverzicht van je tuin
2. Bepaal de zichtlijnen en de tuindelen die je wilt verlichten
Voordat je op de plattegrond gaat intekenen waar je verlichting wilt hebben, is het belangrijk om je zichtlijn te bepalen. De zichtlijn is de plek vanaf waar je de tuin inkijkt. Dat kan vanaf het tuinterras zijn, maar ook de woonkamer die direct aan de tuin grenst. Vanaf deze plek wil je de tuin kunnen overzien, wat uiteraard gevolgen heeft voor de plekken waar je de verlichting wilt plaatsen en aansluiten. Belangrijke plekken die verlichting nodig hebben in tuinen, zijn onder meer het tuinpad (voor de veiligheid en het gemak), de tuinpoort – deze kun je voorzien van een buitenlamp met sensor zonne energie – en natuurlijk het tuinterras waar je wilt kunnen zitten als het wat donkerder wordt. Verder zijn er wellicht plekken in de tuin die je extra wilt accentueren. Denk aan die prachtige stenen fontein, een tuinvijver, een bepaalde boom, et cetera. Markeer de plekken waar verlichting van Ledkoning moet komen op de plattegrond met een herkenbaar symbool en een getal.
3. Bepaal per tuindeel welk soort licht wenselijk is
Als je een boom in de schijnwerpers wilt zetten, is een andere lichtsoort vereist dan voor het verlichten van een tuinpad. Bij een tuindeur is bijvoorbeeld een buitenlamp met sensor zonne energie een idee. Een buitenlamp met sensor zonne energie springt aan wanneer nodig en zorgt voor extra lichtcomfort als je via de tuinpoort of tuindeur weg wilt gaan.
4. Welke lichtrichting is wenselijk?
Kijk vervolgens welke lichtrichting verstandig en wenselijk is. Een boom of struik kun je met een sterke lamp prachtig van onderaf verlichten. Een tuinterras daarentegen dient van de bovenzijde verlicht te worden.
5. Ook de armatuur is een aandachtspunt
Ten slotte is het soort armatuur een punt van aandacht. Ga je voor een staande lamp op het terras of gebruik je de terrasoverkapping voor hangende verlichting? Welke elementen qua armatuur staan stijlvol. Kies je voor gloeilampen of voor het energiezuinige LED?
Comments are closed here.