Verbouwen met vertrouwen? Bereid je dan goed voor!


Spring niet gelijk in het diepe als je met een renovatie bezig gaat maar bereid je hier goed op voor. Lees onderstaande tips voor een optimaal resultaat van jouw project.

Plannen maken

Er is wellicht meer dan één aspect dat je aan je woning zou willen veranderen. Plan daarom je renovatie goed van tevoren. Dit doe je door eerst een longlist te maken met zaken die enige aanpassing verdienen.

Bedenk ook goed wat de gevolgen van de verbouwing zijn voor de rest van je huis. Verzeker jezelf er bijvoorbeeld van dat je woning goed gestut is als er zaken aan de fundering moeten veranderen. En zorgt al dit klusgeweld ervoor dat je stekkie tijdelijk niet geschikt is om in te verblijven? Ga dan in een vroeg stadium op zoek naar een alternatieve accommodatie. Om alles nog een beetje behapbaar te maken, is het belangrijk om een oplossing te hebben voor al het afval dat tijdens je klus gegenereerd wordt. Hierover later meer.

Schroom bovendien niet om professionele hulp in te schakelen; daar zijn experts immers voor! Bovendien kunnen zij je advies geven over je plannen, onder andere over de haalbaarheid ervan.

Plannen in kaart brengen

Nu worden je plannen echt concreet. Bij het Bouw- en woningtoezicht loket van je gemeente kun je de tekeningen van je woning opvragen om te gebruiken bij het uitvoeren van je klus. Blijf hoe dan ook te allen tijde binnen de regels omtrent verbouwingen zoals ze in de wetgeving staan aangegeven.

In deze fase wordt het tijd om echt praktisch te werk te gaan door van je longlist een shortlist te maken en zien welke karweien het beste allemaal in één keer kunnen worden opgeknapt en welke op de lange baan mogen worden geschoven.

Maak meteen duidelijke afspraken met je buren over tot hoe laat je dagelijks maximaal doorwerkt. Beperk bovendien niet hun woongenot en uitzicht door bergen met afval in je tuin te laten liggen. Hiervoor kun je dan ook het beste een geschikte afvalcontainer huren. Let bij je keuze op de omvang van de bak en de afvalsoorten die erin gedeponeerd mogen worden.

Je aan de regels houden

Ook al ben je de eigenaar van een huis, de gemeente heeft er wellicht eigen plannen mee. Daarom kun je niet zomaar alles aan je woning gaan aanpassen zonder de plaatselijke autoriteiten hiervan op de hoogte te stellen. Vraag ruim van tevoren een vergunning aan voor klussen waarbij deze vereist is en wacht ook echt af totdat je deze toestemming op papier hebt; als je alvast begint en de vergunning niet krijgt, zul je een hele hoop tijd, geld en materialen in rook zien opgaan.

Zeker van je zaak zijn…

…en van de mensen die je gaan helpen. Architecten en aannemers zijn van zichzelf al wel verzekerd, daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Maar als er vrienden, buren en familieleden komen helpen, zul je wel voor iedereen apart moeten bepalen wat door hun verzekering wordt gedekt en wat niet.

Helemaal zelf…

…een professional inhuren. Want je wilt wel dat er niks aan het eindresultaat van jouw project mankeert, toch? Vergelijk daarom de offertes en diensten van verschillende aannemers en kijk naar hun totaalpakket. Je uiteindelijke keuze zou daarom niet uit puur gemak op de goedkoopste moeten vallen, tenzij hij of zij ook echt de beste is. Je hebt zo in ieder geval een goed beeld van de te maken kosten.

Houd bovendien altijd zo’n vijf tot tien procent van je gehele budget achter de hand, zodat je je goed op onvoorziene kosten kunt voorbereiden.

Wil je de kosten verder kunnen drukken? Dan kun je voordelig uit zijn door zelf je gereedschappen en materialen te kopen of huren. Ga wel na of het niet juist goedkoper is om dit door je aannemer zelf te laten verzorgen.

En wees je volledig bewust van jouw rechten en plichten met betrekking tot je aannemer door alle afspraken met hem of haar op papier vast te leggen. Zo worden onaangename verrassingen voorkomen.

Het financiële plaatje rond krijgen

Voor het budget van je klus kun je diverse bronnen aanspreken:

Spaargeld

Het gebruiken van je spaargeld is zeer voordelig als je een vermogensrendementsheffing betaalt. Toegegeven, rente over uitgegeven spaargeld ontvang je echter niet meer maar het scheelt wel op de rekening aan de belasting.

Bouwdepot

Laat de notaris een hoger bedrag in het hypotheekregister optekenen als je een hypotheek afsluit op een woning waarvan je weet dat die verbouwd gaat worden. Voor een verhoging hoef je dan niet meer met een notaris te spreken. Een taxateur stelt vast wat jouw eigen bijdrage is aan het project aan de hand van de waarde van je woning ná de verbouwing.

Tweede hypotheek

Is je spaarpot niet vol genoeg voor dit project? Dan is een tweede hypotheek een verstandige optie. Maar zorg er wel voor dat je deze ruim voor aanvang van je project op orde hebt, net als eventuele benodigde vergunningen.

You may also like

Comments are closed here.