huis kopen

Waar moet je aan denken als je een huis gaat kopen?


Bij een huis kopen komt een hoop kijken. Zo heeft de lage rente ervoor gezorgd dat veel potentiële huiseigenaren actief participeren op de woningmarkt. Sommige mensen hebben zelfs de overstap gemaakt van huren naar kopen uit angst voor toekomstige huurverhogingen. Hoewel niet onbelangrijk, zijn rentetarieven slechts een van de vele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een huis. De rente is lang niet de enige factor die moet bepalen wanneer je klaar bent om een ​​huis te kopen.

Kleine veranderingen in rentetarieven brengen geen grote veranderingen met zich mee in de betaling. Hoewel fluctuaties in tarieven de maandelijkse premies kunnen veranderen, mogen ze niet als de belangrijkste factor worden beschouwd bij het kopen van een huis. Bij het kopen van een huis zijn er te veel dingen om rekening mee te houden. Welke dat zijn, lees je hieronder!

Schuld en inkomensratio

Een hypotheekverstrekker gebruikt de verhouding schuld/inkomen om te bepalen of je het financieel kunt veroorloven om de maandelijkse betalingen te doen voor het onroerend goed waarvoor je een lening wilt afsluiten. Koop wat je je kunt veroorloven, niet wat de hypotheekverstrekker zegt dat je kunt lenen. Wees eerlijk tegen jezelf en visualiseer hoe je de hypotheektermijnen in de toekomst gaat betalen. Niemand kent jouw financiën beter dan jijzelf, dus zorg ervoor dat je een huis koopt dat de schuld-inkomensratio niet te hoog maakt. Kijk hierbij ook naar de staat van het huis, is de keuken of badkamer nog in goede staat, of moeten deze opgeknapt over verbouwd worden? Een nieuwe keuken of badkamer kan ook een grote extra kostenpost zijn, waar zeker rekening mee moet worden gehouden. 

Een goede verhouding tussen schuld en inkomen is 43%. Dit betekent dat al jouw woonlasten per maand niet hoger mogen zijn dan 43% van het maandinkomen. Houd er rekening mee dat als jouw maandelijkse uitgaven dit bedrag overschrijden, je het moeilijk kunt krijgen om de ​​hypotheek in de toekomst te betalen.

Verblijfsduur

Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien, is de hoeveelheid tijd die je van plan bent in het nieuwe huis door te brengen een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen. Maakt de duur van het verblijf het voordeliger om te kopen dan te huren? Natuurlijk is er geen eenvoudig antwoord op zo’n generieke vraag. Elke markt is anders en vereist een daaropvolgende analyse om te bepalen of kopen de juiste keuze is. Dat gezegd hebbende, is het heel goed mogelijk om te voorspellen of de tijd die je van plan bent in het huis door te brengen, de aankoop rechtvaardigt. 

Aanbetaling

De aanbetaling bij een aankoop blijft een van de grootste obstakels voor potentiële kopers. Vooral millennials hebben het moeilijk om een ​​groot bedrag te sparen. Niet alleen is de millennial-generatie afgestudeerd aan de universiteit, maar ze zitten ook opgescheept met studieleningen. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn verzekeringen moeilijker geworden om af te sluiten en hebben de huren het volkomen onmogelijk gemaakt om genoeg geld te sparen voor een aanbetaling. 

Emotionele status

Hoe eenvoudig het ook mag klinken, de emotionele toestand van een koper is van cruciaal belang tijdens het proces van het kopen van een huis. Dat gezegd hebbende: eigenwoningbezit is niet voor iedereen weggelegd. Het kopen van een huis is een enorme verplichting waar niet iedereen klaar voor is. Sommigen willen nog steeds de wereld rondreizen of hun droom carrière vinden. Misschien nog belangrijker, het bezitten van een huis brengt extra verantwoordelijkheden met zich mee waar niet iedereen mee te maken wil hebben. Je leven verandert enorm als je van huurder naar eigenaar gaat. Als dingen kapot gaan, is het jouw verantwoordelijkheid om ze te repareren, niet die van de huisbaas!

You may also like

Comments are closed here.