Zo houd je je droogbloemen zo lang mogelijk mooi en stofvrij
Het zal je niet ontgaan zijn, maar droogbloemen zijn terug van weggeweest! Mocht je nog altijd een oubollig beeld hebben van die stoffige en uitvallende takjes bij je oma op de salontafel, dan wordt het hoog tijd dat je beeld wordt bijgesteld. Oja, én dat je leert hoe je ze moet onderhouden, zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven.
Allereerst een aantal belangrijke tips om je droogboeket zo lang mogelijk mooi te houden:
- Geen water: Droogbloemen hoeven geén water te hebben. Sterker nog, ze worden lelijk en gaan schimmelen als je dit wel doet.
- Droge ruimte: Zelfs vochtige ruimtes kunnen al funest zijn voor droogbloemen. Zet ze dus liever niet in de badkamer!
- Minimaal zonlicht: Ook kunnen droogbloemen niet goed tegen zonlicht, aangezien ze dan verkleuren en uitvallen. Het beste kun je ze in de schaduw zetten.
- Voorzichtig behandelen: Omdat al het vocht tijdens het droogproces uit de bloemen is getrokken zijn droogbloemen enorm kwetsbaar. Ga er dus heel voorzichtig mee om, en probeer ze zo veel mogelijk aan de onderkant van de steel vast te pakken. Anders heb je kans dat de bloemknop eraf valt!
Minder kwetsbaar maken
Om te zorgen dat ze minder snel uitvallen, of knakken kun je droogbloemen (maar ook pampaspluimen) insprayen met haarlak. Let op: ze blijven evengoed kwetsbaar, maar wel iets minder!
Droogbloemen stofvrij houden
Het fijne aan droogbloemen is dat ze ontzettend lang (minstens een jaar) mooi blijven, zeker ten opzichte van verse bloemen. Maar we weten ook dat alles wat lange tijd op één plek blijft staan ook een ware stofvangers kan zijn. Daarom is het belangrijk dat je je droogbloemen af en toe ontdoet van stof, óf voorkomt dat er stof op komt.
Stof voorkomen
Om stof op je droogbloemen te voorkomen kun je ze onder een glazen stolp of in een glazen kistje bewaren. Staat ook nog eens superleuk! Wel moet je dan natuurlijk geregeld even de stolp of het kistje stofvrij maken, maar gelukkig gaat dat een stuk makkelijker!
Stof verwijderen
Wanneer je de droogbloemen liever in een vaasje hebt staan zal er wel stof op komen te liggen. Dit kun je het beste verwijderen door voorzichtig te blazen of door ze op de allerlaagste en koudste stand te föhnen. Doe dit zeker niet te hard, want dan kunnen de bloemen alsnog beschadigen!
Droogbloemen cadeau doen?
Wil je iemand anders (of jezelf) droogbloemen cadeau doen? Dat kan heel gemakkelijk via deze leuke cadeaus per post! Inclusief schattige vaasjes, standaards en kaartjes!
Comments are closed here.