raam decoratie

Zo kies je raamdecoratie voor bij jouw thuis


Ben jij op zoek naar de juiste raamdecoratie voor je nieuwe woning? Of wil je juist een bestaande woning een andere uitstraling geven? Op het gebied van raamdecoratie valt een hoop te kiezen en dat maakt het er niet makkelijker op. Ga je voor luxaflex? Kies je voor gordijnen? Of ga voor een combinatie van deze twee! Hieronder bespreken we de verschillende soorten raamdecoratie en de voor- en nadelen per type. 

Ruimtebesparende raamdecoratie 

Rolgordijnen zijn ideaal voor kleinere ramen en nemen zeer weinig ruimte in beslag. Omdat er veel soorten stof voor gebruikt kunnen worden, zijn rolgordijnen ook een geschikte oplossing voor in de badkamer. Vouwgordijnen lijken op rolgordijnen, maar zijn vaak een stuk sfeervoller. Een belangrijk verschil is dat rolgordijnen vaak van soepele stoffen gemaakt zijn. Daardoor zijn ze kwetsbaarder dan rolgordijnen. Een derde optie is het duo-rolgordijn. Dit is een variant op het eerder genoemde rolgordijn. Bij een duo-rolgordijn glijden twee lagen stof langs elkaar. De stof is opgedeeld in banen van wisselende transparantie, waardoor duo-rolgordijnen toch de kenmerken van een vitrage hebben, maar sfeervoller ogen.  

Draai of kantel voor de perfecte sfeer 

Lamellen en jaloezieën worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar lamellen zijn verticale latten aan een rails en jaloezieën zijn horizontale latten die door middel van een ophaalsysteem omhoog getrokken kunnen worden. In beide gevallen kunnen de latten gedraaid of gekanteld worden om de hoeveelheid daglicht te regelen. Beide systemen bieden een moderne uitstraling maar weinig sfeer. 

Hoewel houten uitvoeringen al een hele verbetering zijn op de traditionele kunststof of aluminium varianten. Ze zijn niet verduisterend en schoonmaken is een flinke klus. Lamellen en jaloezieën zijn vooral praktisch voor eenvoudige ruimten waarbij sfeer van ondergeschikt belang is. Je ziet ze dan ook vaak in kantoren en zakelijke ruimtes.

De finishing touch in de ruimte

Gordijnen en overgordijnen worden vooral gebruikt om privacy te creëren en om licht buiten te houden. Gordijnen kunnen sfeer maken, maar kunnen ook een logge, ouderwetse uitstraling hebben. Ze kleden een ruimte aan en zorgen voor een betere akoestiek doordat de stof geluid opneemt. 

Daarnaast is dit type raamdecoratie erg isolerend en helpt het bij enkel glas om de warmte binnen te houden. Doordat gordijnen relatief veel ruimte nodig hebben, nemen ze veel plaats in en blokkeren ze in sommige gevallen ook een deel van het daglicht. 

Dan zijn er ook nog vitrages. Deze zijn gemaakt van dunne en soepel vallende stoffen en laten licht door terwijl ze overdag toch de inkijk van buiten naar binnen blokkeren. Dit is echter omgekeerd als er binnen meer licht is dan buiten.

Paneelgordijnen, screens en plisségordijnen

Paneelgordijnen zijn grote banen van een meestal lichtdoorlatende stof die strak naar beneden vallen. Ze zijn zowel bovenaan als onderaan verstevigd, waardoor de stof zonder plooien, strak naar beneden hangt. Vaak hangt men verschillende panelen op aan een dubbele rails, zodat de panelen afzonderlijk van elkaar te verschuiven zijn. Op die manier kan ook de hoeveelheid daglicht en inkijk geregeld worden. 

Ook kunnen ze gebruikt worden om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Plissés zijn gordijnen die met behulp van een harmonicavouw worden opgevouwen. Ze bestaan in uitvoeringen van transparante stoffen tot verduisterende stoffen. Screens zijn een vorm van raambekleding die door middel van een rails aan alle kanten van het kozijn naar beneden begeleid wordt. Vaak hebben deze een verduisterende of zonwerende functie. 

You may also like

Comments are closed here.